Beeldhouwer Ton Mooy

Atlas Nieuwe Gracht Utrecht

Nieuwe Gracht Utrecht

Aan de nieuwe gracht in Utrecht staan twee grote Rococo panden waar volgens beschrijvingen eens een Atlas op de gevel stond. Er werd mij gevraagd een nieuw beeld voor de gevel te leveren. Er waren geen afbeeldingen en ik kreeg alle vrijheid bij de vormgeving. Atlas stond aan het eind van de wereld en torste daar het hemelgewelf. Een van de uiteindelijk twaalf werken die Herakles moest uitvoeren was het halen van de gouden appels uit een tuin die bewaakt werd door de Hesperiden, dochters van Atlas.

Toen Herakles Atlas om raad vroeg hoe hij die appels kon bemachtigen zei Atlas: neem jij het hemelgewelf maar over dan haal ik ze wel. Het ontdaan zijn van de last na al die tijd beviel hem echter zo goed dat hij bij terugkomst tegen Herakles zei: ik breng die appels zelf wel naar de koning. Herakles zegt dan tegen Atlas dat hij dat met alle plezier wil doen maar vraagt hem nog even te laten zien hoe hij het gewelf zo mooi in balans houdt, het gaat mij wat moeilijk af.

De gevleide Atlas wil dat wel doen en op het moment dat hij onder het hemelgewelf staat pakt Herakles de appels en neemt de benen. Het beeld laat het moment zien waarop Herakles het hemelgewelf terug geeft aan Atlas. Niet Atlas maar Herakles staat er dus nu op de gevel.